Szyneczka domowa z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    800 g
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra tłuczona

    1/2 łyżeczki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścic, umyć, osuszyć. Pokroić na różne nierówne kawałki, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą, wymieszać dobrze, włozyć do woreczka, delikatnie by go nie podziurawić wygnieść by mięso dobrze się ułożyło. Włozyć do szynkowara, postukać. Przykryć, docisnąć spręzyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć w 90 st przez dwie godziny. Woda w garnku ma tylko pykać.
Po tym czasie szynkowar z zawartością wstawić do zimnej wody .. następnie kiedy jest juz zimna do lodówki na kilka godzin.

Uwaga odnośnie mąki kukurydzianej, dodałam ją by mięso lepiej się skleiło , nastepnym razem dodam mączki sojowej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 11.11.2013 09:06
ja poprosze kawałeczek tak pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat