Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyneczka domowa z szynkowara

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 800 g
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra tłuczona 1/2 łyżeczki
mąka kukurydziana 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szyneczka domowa z szynkowara

Mięso oczyścic, umyć, osuszyć. Pokroić na różne nierówne kawałki, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą, wymieszać dobrze, włozyć do woreczka, delikatnie by go nie podziurawić wygnieść by mięso dobrze się ułożyło. Włozyć do szynkowara, postukać. Przykryć, docisnąć spręzyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć w 90 st przez dwie godziny. Woda w garnku ma tylko pykać.
Po tym czasie szynkowar z zawartością wstawić do zimnej wody .. następnie kiedy jest juz zimna do lodówki na kilka godzin.

Uwaga odnośnie mąki kukurydzianej, dodałam ją by mięso lepiej się skleiło , nastepnym razem dodam mączki sojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.11.2013 09:06
ja poprosze kawałeczek tak pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak