Szybkowar: smaczny, aromatyczny bigos (czyszczenie lodówki)

Szybkowar: smaczny, aromatyczny bigos (czyszczenie lodówki)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bigos tzw. czyszczenie lodówki, zamrażarki. Po dodaniu przypraw do bigosu jest bardzo syty, smaczny i aromatyczny..............SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędlina

    1 kilogram
  • smalec

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • kapusta kiszona

    2 kilogramy
  • żeberka wieprzowe

    4 sztuki
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 opakowanie
  • woda

    3 szklanki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • podgrzybki

    0.5 kilograma
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe.

Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać.

Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa.

Zawsze końcówki wędlin, boczku zamrażam, żeberka upieczone też zostały zamrożone.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:38
Proszę i bigos jak się patrzy smakowity, apetyczny i kuszący.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat