Przepis i sposób przygotowania na: Szybkowar: smaczny, aromatyczny bigos (czyszczenie lodówki)
Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe.
Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać.
Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa.
Zawsze końcówki wędlin, boczku zamrażam, żeberka upieczone też zostały zamrożone.