Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkowar: smaczny, aromatyczny bigos (czyszczenie lodówki)

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bigos tzw. czyszczenie lodówki, zamrażarki. Po dodaniu przypraw do bigosu jest bardzo syty, smaczny i aromatyczny..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

wędlina 1 kilogram
smalec 1 łyżka
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
liście laurowe 2 sztuki
kapusta kiszona 2 kilogramy
żeberka wieprzowe 4 sztuki
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 opakowanie
woda 3 szklanki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
podgrzybki 0.5 kilograma
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 0.5 łyżeczki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkowar: smaczny, aromatyczny bigos (czyszczenie lodówki)

Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe.

Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać.

Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa.

Zawsze końcówki wędlin, boczku zamrażam, żeberka upieczone też zostały zamrożone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:38
Proszę i bigos jak się patrzy smakowity, apetyczny i kuszący.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak