Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 12 kg/mocno dojrzałe
woda - ile potrzeba
sól - ile potrzeba
olej rzepakowy - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku...

do pomidorów wlać olej: do jednej porcji w szybkowarze z pół szklanki i 1 łyżka soli kamiennej i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować

czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia

szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak