Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne, nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

kapusta biała 1 główka
olej rzepakowy 1 łyżka
kasza gryczana niepalona 1 opakowanie
mięso mielone drobiowe 50 dag
jajko 2 sztuki
cebula podsmażona 2 sztuki
smalec 1 łyżka
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 opakowanie
bułka czerstwa 1 sztuka
chili Prymat 1 łyżeczka
woda 8 szklanek
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 90 gramów
mąka pszenna 2 łyżki
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

1

Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nieosolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami, przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułką.

Krok 1 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto
2
Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
Krok 2 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto
3

Na dnie szybkowara (mam 9-litrowy, wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.

Krok 3 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto
4
Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek .
Krok 4 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak