Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym

Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne, nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.........SMACZNEGO!!!

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • kasza gryczana niepalona

    1 opakowanie
  • mięso mielone drobiowe

    50 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cebula podsmażona

    2 sztuki
  • smalec

    1 łyżka
  • przyprawa do gulaszu

    1 opakowanie
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • chili Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    8 szklanek
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    90 gramów
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto

Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nieosolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami, przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułką.

Krok 2 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto
Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
Krok 3 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto

Na dnie szybkowara (mam 9-litrowy, wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.

Krok 4 - Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym foto
Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat