Przepis i sposób przygotowania na: Szybkowar: Gołąbki drobiowe z białą kaszą i kiszoną kapustą w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nieosolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami, przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułką.
Na dnie szybkowara (mam 9-litrowy, wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.