Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-czereśniowy dżemik...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 3 kg
cukier 3 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
woda 3 szklanki
żelfix 1 opakowanie/3:1

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-czereśniowy dżemik...

twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie

wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

do szybkowara wsypać żelfix 3:1 i mieszając doprowadzić do zagotowania

do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak