szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baranina

    1,5 kg/żeberka
  • maślanka

    1 litr
  • ocet jabłkowy

    5 łyżek
  • gęsi tłuszcz

    1 łyżeczka
  • cząber

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    5 sztuk
  • marchew

    2 sztuki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    5 szklanek
  • sos

    - w opisie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... foto
umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schowac do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
Krok 2 - szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... foto
w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, mozna później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
Krok 3 - szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... foto
dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
Krok 4 - szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... foto
dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
Krok 5 - szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... foto
żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi - żeberka są soczyste, kruche, aromatyczne, sos jest pyszny.............SMACZNEGO!!!
w mojej kuchni
baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 12.10.2016 11:12
smaczny obiad
IKrakowianka 12.10.2016 09:59
ciekawa propozycja
MAR3STA 11.10.2016 21:40
bardzo apetyczne żeberka
norweska20 11.10.2016 21:19
smakowita męska propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat