Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkie spaghetti z jarmużem, pomidorkami i mozzarellą

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 100 gram
pomidorki koktajlowe 200 gram
jarmuż 2 garści
cebula 1 sztuka
mozzarella 100 gram
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: szybkie spaghetti z jarmużem, pomidorkami i mozzarellą

Pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jarmuż (młode liście) opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli liście są starsze i twarde wyciąć ogonek. Można też zamrozić jarmuż przed użyciem, to zmiękcza i wzbogaca smak.
Cebulę rozdrobnić, podsmażyć na złoto na oliwie z łyżeczką cukru i ziarnami gorczycy. Dodać pomidorki i smażyć 3 minuty na średnim ogniu.
W tym czasie makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić, nie płukać. Użyłam najcieńszego makaronu, który gotuje się 2-3 minuty.
Do pomidorków dodać jarmuż, zamieszać i przydusić pokrywką. Trzymać pokrywkę przyduszoną 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem, dodałam jeszcze owoce nasturcji, co widać na zdjęciu, można je pominąć. Dodać makaron, pokrojoną mozzarellę zamieszać, gotowe. Serwować można udekorowane bazylią. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.03.2014 17:56
lubię dania makaronowe a Twoje jest przepyszne !
caralajna 04.09.2013 08:01
:) pewnie!
Alex_M 03.09.2013 13:02
ja do Ciebie to chyba przyjadę na ten jarmuż :D zrobisz mi takie spaghetti? :D
caralajna 02.09.2013 19:39
@Ewa msewka użyłam młodych liści (górnych) i one nie są twarde, jem z łodyżkami.. stare liście można zamrozić przed użyciem, albo obrać z ogonka.. ale masz rację, dodam to do opisu aby nie było wątpliwości :) dzięki za zwrócenie uwagi ;)
olkaaa 02.09.2013 10:09
chętnie spróbuję takiej wersji
Mniam 02.09.2013 08:10
Ciekawe spaghetti.
Ewa104 02.09.2013 08:00
Czy użyłaś samych liści jarmużu,czy wraz z łodygami? Jarmuż ogólnie jest twardawy,stąd moje pytanie.
fotoviderek 02.09.2013 07:34
Świetne spaghetti :)
ssylwiaa 01.09.2013 22:47
prezentuje się wspaniale ;)
migotka28 01.09.2013 21:11
wygląda smakowicie a jarmuż chyba nie miałam okazji go jesć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak