Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie pierniczki
Większość przepisów na korzenne ciasteczka jest do siebie bardzo zbliżona, jednak w świątecznym chaosie warto sięgnąć po przepis na szybkie pierniczki. Czas ich przygotowywania nie wpływa negatywnie na ich smak, dlatego w tym wypadku powiedzenie "co nagle to po diable" nie ma tutaj absolutnie zastosowania! Szybkie pierniczki zachwycają swoim smakiem i cynamonowym aromatem. Co ważne, pierniczki nie psują się zbyt szybko, dlatego spokojnie możecie przygotować je z wyprzedzeniem.
Przepis na szybkie pierniczki to świetne rozwiązanie dla każdej gospodyni, która w amoku świątecznych prac nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie. Szybkie pierniczki są tak proste w przygotowaniu, że spokojnie możecie zaangażować do tego dzieci.
PIERNICZKI:
1. W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.
2. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.
3. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli, sodą i kakao.
4. Dodajemy jajko i przestudzoną (taką letnią) masę.
5. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.
PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!