Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka pszenna
370 gramów -
cukier puder
60 gramów -
masło
45 gramów -
jajko
1 sztuka -
miód
110 gramów -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
kakao
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania SZYBKIE PIERNICZKI
Większość przepisów na korzenne ciasteczka jest do siebie bardzo zbliżona, jednak w świątecznym chaosie warto sięgnąć po przepis na szybkie pierniczki. Czas ich przygotowywania nie wpływa negatywnie na ich smak, dlatego w tym wypadku powiedzenie "co nagle to po diable" nie ma tutaj absolutnie zastosowania! Szybkie pierniczki zachwycają swoim smakiem i cynamonowym aromatem. Co ważne, pierniczki nie psują się zbyt szybko, dlatego spokojnie możecie przygotować je z wyprzedzeniem.
PIERNICZKI:
1. W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.
2. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.
3. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli, sodą i kakao.
4. Dodajemy jajko i przestudzoną (taką letnią) masę.
5. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.
PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek!
Przepis na szybkie pierniczki to świetne rozwiązanie dla każdej gospodyni, która w amoku świątecznych prac nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie. Szybkie pierniczki są tak proste w przygotowaniu, że spokojnie możecie zaangażować do tego dzieci. Z ich pomocą wyczarujecie najpiękniejsze, szybkie pierniczki pod słońcem! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie w serwisie >> Doradca Smaku <<
Komentarze (10)