Szybkie mini-serniczki na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mleko 3,2%

    100 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • polewa czekoladowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotowy ser biały o smaku waniliowym przekładamy do naczynia, lekko słodzimy i dodajemy cukier waniliowy. Wszystko lekko miksujemy (tylko, żeby wszystko się dobrze połączyło).
Podgrzewamy mleko (ale nie zagotowujemy) dodajemy do niego żelatynę (ilość zależy od rodzaju żelatyny z której korzystamy). Mieszamy dopóki żelatyna się w pełni nie rozpuści. Gdy mleko z żelatyną lekko ostygnie, dodajemy to do sera i razem miksujemy żeby się połączyło.
Przelewamy do wybranych foremek i wstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy czekoladą.
kate.500
Przy przygotowaniu mini-serniczków korzystałam z gotowego sera homogenizowanego o smaku waniliowym. Cukier można oczywiście zastąpić słodzikiem. Do serniczka można dodać wybrane bakalie. Dekorować możemy zamiast płynną czekoladą np. owocami sez

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 08.05.2015 11:31
ślicznie wyglądają
romanrafal 07.03.2015 18:17
fajne serniczki
gibli 07.10.2014 19:32
pyszności)
Kejti 08.09.2014 08:48
Fajny pomysł :-)
Bernadeta1 04.09.2014 23:15
super taki deserek
adelajda 22.06.2014 08:19
Pyszny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat