Szybkie mini-serniczki na zimno

Szybkie mini-serniczki na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mleko 3,2%

    100 ml
  • żelatyna

    5 łyżeczek
  • polewa czekoladowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotowy ser biały o smaku waniliowym przekładamy do naczynia, lekko słodzimy i dodajemy cukier waniliowy. Wszystko lekko miksujemy (tylko, żeby wszystko się dobrze połączyło).
Podgrzewamy mleko (ale nie zagotowujemy) dodajemy do niego żelatynę (ilość zależy od rodzaju żelatyny z której korzystamy). Mieszamy dopóki żelatyna się w pełni nie rozpuści. Gdy mleko z żelatyną lekko ostygnie, dodajemy to do sera i razem miksujemy żeby się połączyło.
Przelewamy do wybranych foremek i wstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy czekoladą.
kate.500
Przy przygotowaniu mini-serniczków korzystałam z gotowego sera homogenizowanego o smaku waniliowym. Cukier można oczywiście zastąpić słodzikiem. Do serniczka można dodać wybrane bakalie. Dekorować możemy zamiast płynną czekoladą np. owocami sez

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

08.05.2015 11:31
ślicznie wyglądają

romanrafal

07.03.2015 18:17
fajne serniczki

gibli

07.10.2014 19:32
pyszności)

Kejti

08.09.2014 08:48
Fajny pomysł :-)

Bernadeta1

04.09.2014 23:15
super taki deserek

adelajda

22.06.2014 08:19
Pyszny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat