Szybkie ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śliwki

    400 g
  • płatki migdałowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190°C przez około 45 minut. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 21.09.2016 21:32
Pyszne ciacho, w sam raz do kawki:)
wyattearp 17.09.2016 19:33
Rewelacyjne
2milutka 17.09.2016 17:15
tez takie lubię ;)
Franciszek 17.09.2016 12:43
pięknie wygląda
Lis 17.09.2016 12:04
Cudownie smakowite ciasto:)
Wacław 17.09.2016 11:43
szybie a jak bardzo smaczne ciasto :-)
dodi 17.09.2016 11:41
apetycznie wyglada
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:39
szybkie,proste i smaczne
Mniam 17.09.2016 11:25
Takie ciasta są najlepsze :)
Madzai 17.09.2016 10:58
Moje smaki :) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat