SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    400 gram
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 1/3 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • zsiadłe mleko

    1 szkl
  • olej rzepakowy

    0,5 szkl
  • cukier puder

    do posypania
  • truskawki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Ważne jest by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i nie były prosto z lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę (jak na biszkopt) stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

2/ Ciasto wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-45 min (bez termoobiegu) do suchego patyczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 04.09.2015 23:11
proste a jakie pyyyszne:)
MałaMi89 04.09.2015 15:24
Mmm... aż żal, że truskawki się skończyły :)
iziona 04.09.2015 14:18
Wspaniałe, przepis oczywiście zabieram :)
Mniam 04.09.2015 11:23
Takie ciasta są najlepsze. Pyszne!
Saga123 04.09.2015 11:17
smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat