Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 2/3 szklanki -
cukier kryształ
1 szklanka -
maślanka
1 szklanka -
olej
1 szklanka -
jajko
3 sztuki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
kakao
2 łyżki -
mąka pszenna
2 łyzki -
DODATKOWO:
-
maliny świeże
1 szklanka -
cukier kryształ
1/2 szklanki -
woda
1/2 szklanki -
szczypta kwasku cytrynowego
-
tabliczka gorzkiej czekolady
-
dynia
2 szklanki
Sposób przygotowania
Ciasto: 2 i 2/3 szklanki mąki, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy na sucho, w drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę oraz olej, mieszamy. Następnie do mokrych składników stopniowo wsypujemy suche, mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę ( u mnie 22/28cm) wykładamy ciasto ciemne, następnie dynie i zakrywamy ciastem jasnym. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok 45-50 min w tem .180 stopini. Nad kapielą wodną roztapiamy czekoladę i za pomocą łyżki wylewamy na ciasto, tworząc wzorek miedzy malinami.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)