Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto urodzinowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
cukier 1 szklanka
mąka 5 lyżek
żółtko jajek 3 szt
masło 1 kostka
ciasto francuskie 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 lyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto urodzinowe

Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i każdą pieczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Szklankę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy masę z mleka i mąki. Gotujemy wszystko nie przerywając mieszania, masa ma tendencje do przypalania się. Powstał w ten sposób budyń. Odstawiamy. Gdy nasz budyń wystygnie miksujemy go, aby nabrał puszystości i był gładki, a następnie ubijamy na sztywno porządnie schłodzoną śmietanę i łączymy ją delikatnie z budyniem. Powstały w ten sposób krem wykładamy na niepokrojony spód ciasta, a następnie przykrywamy go drugim. Bardzo delikatnie. Całość odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej 2-3 godziny. Polewamy lukrem i dekorujemy topioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 18.09.2012 08:27
Mniam, mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak