Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

5.0
(299)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
3 szklanki
cukier
1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko
5 sztuk
olej
3/4 szklanki
olejek wanilinowy
1 łyżeczka
skórka pomarańczowa
1 łyżeczka

Kruszonka:

mąka pszenna
1 szklanka
margaryna
0,5 kostki
cukier puder
0,5 szklanki

Dodatkowo:

mrożone truskawki
600 gramów
cukier puder
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

Jak zrobić ucierane ciasto z mrożonymi truskawkami?

1

Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. 

2

Blaszkę (30x40cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki.

3

Mieszamy składniki kruszonki do połączenia w duże grudki i wysypujemy równomiernie na ciasto. 

4

Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.01.2018 01:26
smaki lata upieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak