Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

5.0
(299)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
olej 3/4 szklanki
olejek wanilinowy 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Kruszonka:

mąka pszenna 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
cukier puder 0,5 szklanki

Dodatkowo:

mrożone truskawki 600 gramów
cukier puder
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę (30x40cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki.

Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.01.2018 01:26
smaki lata upieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak