Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    5 sztuk
  • olej

    3/4 szklanki
  • olejek wanilinowy

    1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier puder

    0,5 szklanki

Dodatkowo:

  • mrożone truskawki

    600 gramów
  • cukier puder

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę (30x40cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki.

Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 11.01.2018 01:26
smaki lata upieczone

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat