Szybkie ciasto na oleju

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • jajka

    3-4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olejek pomarańczowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia, olej oraz część mleka do gęstości tylko wymieszać lub połączyć trzepaczką. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku lub prodiżu w 180 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka).

Urszula9
Ciasto można zrobić również z dodatkiem kakao, jabłek lub rodzynek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malkontent Kr 28.11.2017 20:26
Ciasto robi się faktycznie szybko i bezproblemowo. Ja posiadam niestety piekarnik trochę starszej generacji. Bez termoobiegu i z mało precyzyjnym ustawianiem temperatury. Na pierwszy raz ciasto wyszło trochę za ciemne i zbytnio wysuszone na zewnątrz. Następnym razem spróbuję 160 stopni i 50 minut.
irenka 16.02.2017 14:06
super szybkie ciasto
Anonimowy 25.11.2013 16:30
Łatwe iszybkie ciasto. wymieszanie składników trwa 5 minut. Na szybko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat