Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Forma o wymiarach 12x21 cm:
-
jajko
2 sztuki -
cukier
1 szklanka -
olej
3/4 szklanki -
mąka pszenna
1 szklanka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/4 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
marchew tarta
2 szklanki -
orzechy posiekane
1/2 szklanki
Lukier:
-
cukier puder
1/2 szklanki -
woda
1-2 łyżki -
barwnik spożywczy do ciast
Sposób przygotowania
Kroki postępowania


Jajka i cukier zmiksować z olejem. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy. (Orzechy zmieliłam w malakserze.)

Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.


Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.)
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)