Szybkie ciasto kakowe z polewą i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • cukier

    200 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    3
  • olej rzepakowy

    180 ml
  • jogurt grecki

    220 ml

Dodatkowo

  • czekolada deserowa

    100 g
  • orzechy włoskie

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C (grzanie góra-dół). Suche składniki przesiewamy do jednej miski. Do drugiej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 11x35 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i równamy. Pieczemy przez około 40-45 minut.

Orzechy siekamy (nie musi myć drobno). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 13.10.2015 18:41
fajna propozycja
joannaa24 13.10.2015 18:36
Fajne, można szybko przygotować
marenka 13.10.2015 17:12
pyszne ciasto
Małgorzata Pin 13.10.2015 17:06
Szybkie, smaczne i łatwe.
Kuchenka 13.10.2015 16:47
ładne ciacho :)
Katarzyna47 13.10.2015 16:33
Fajne ciasto i to ważne, że szybkie.
Damiano 13.10.2015 15:18
smaczne ciasto
Alex_M 13.10.2015 14:34
dobre ciacho
Marta Ryżek-Kalkowska 13.10.2015 13:00
uwielbiane chyba przez wszystkich :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat