Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka tortowa 2 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
olej z pestek winogron 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

jabłka 2 sztuki
borówka amerykańska wg uznania

Posypka

cukier puder wg uznania

Porada

Bardzo szybkie do upieczenia i smaczne. Dodatki w postaci owoców mogą być różne, nawet mrożone. Polecam to ciasto do popołudniowej kawki.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe

Kroki postępowania

1
Do miski wbić całe jajka oraz dosypać cukier, zmiksować na jednolitą masę.
Krok 1 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
2
Do zmiksowanej masy wsypać mąkę tortową i ponownie zmiksować.
Krok 2 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
3
Wlać olej z pestek winogron cały czas miksując.
Krok 3 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
4
Wsypać proszek do pieczenia i znowu zmiksować.
Krok 4 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
5
Małą blaszkę ( 24 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przelać ciasto.
Krok 5 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
6
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a potem poukładać na cieście. Wierzch posypać borówkami.
Krok 6 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
7
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 7 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
8
Wystudzić na kratce.
Krok 8 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
9
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Szybkie ciasto jabłkowo - borówkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.10.2017 14:36
Dobre ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak