Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 g
cukier 3/4 szkl
mąka 2 szkl
mleko ciepłe 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 30 g
sok z cytryny 3 łyżki
jabłka 2 szt
cynamon Prymat 1 łyżka
masło 25 g
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami do uzyskania konsystencji takiej, aby można było ulepić kulę (ewentualnie dodajemy więcej mąki lub masła). Zawijamy kulę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy łyżką, następnie przesiewamy do niej 1,5 szklanki mąki,dodajemy drożdże i roztopione masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe pół szklanki mąki i lekko wyrabiamy wykładamy na wysmarowaną tortownicę.
Jabłka kroimy w kostkę, oprószamy cynamonem i wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy kruszonkę i ścieramy posypując jabłka na tarce o dużych oczkach. Ciasto drożdżowe z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 15-20 minut aby wyrosło, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.01.2017 13:25
dobre drożdżowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak