szybkie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    150 g
  • migdały

    80 g
  • mąka pszenna typ 450

    1/2 szklanki
  • cukier

    80 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    3 średnie
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
  • konfitura wiśniowa

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały rozdrobnić w rozdrabniaczu do wielkości ziarenek piasku. Z jaj rozdzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po kolei po 1 żółtku cały czas ubijając mikserem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ciepłą dodać do masy z masła, cukru i żółtek. Po wymieszaniu dodać migdały i przesianą mąkę. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianą z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy 17x17 cm nasmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec 25 do 30 minut w 170 stopniach.
Podawać z konfiturą wiśniową lub inną np. pomarańczową.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anilewe13 02.02.2015 16:46
Pyszne ciasto
Alex_M 28.11.2014 10:10
pyszności! :)
Janina 22.11.2014 19:45
Moje ulubione;)
jola91 22.11.2014 19:28
Szybko i smacznie
kasia.s 22.11.2014 17:55
Pysznosci :)
Mniam 22.11.2014 16:01
Lubię takie ciasta i wszyscy u mnie w domu.
Bernadeta1 22.11.2014 13:55
ciasto pyszne jak zawsze u Ciebie
norweska20 22.11.2014 13:45
i ja również lubię
2milutka 22.11.2014 13:41
lubię takie szybkie ciasta:)
Anna133 22.11.2014 13:21
wygląda smacznie, wilgotne idealne na podwieczorek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat