Szybkie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    3 tabliczki
  • jaja

    6
  • sól

    szczypta
  • sok z pomarańczy

    100 ml
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżka
  • sherry

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anioły w kuchni 22.02.2014 08:16
i ma malo kalorii:)
eMMe 21.02.2014 15:15
Szybkie, ale pyszne:)
GOSIA18 21.02.2014 10:08
Ciekawy przepis
Paolcia 21.02.2014 08:41
wygląda smacznie :)
norweska20 21.02.2014 08:31
smacznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat