Szybkie ciasteczka z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • żółtka

    1 szt
  • żółtka gotowane

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyzeczki
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki
  • masło

    15 dag
  • wiórka kokosowe

    1 łyżka
  • powidła śliwkowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę, przetarte przez sito gotowane żółtka, wymieszać, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, układać na blaszce. Na każde ciastko położyć troszkę powideł. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec na złoty kolor. Po upieczeniu, gorące powidła posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.04.2012 07:21
super
cooleczka 13.04.2012 13:57
świetne :)
ben-ka 25.10.2011 20:33
pyszności!:)
MAR3STA 11.02.2011 18:19
lubię takie ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat