Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciast czereśniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie czarne 500 g
mąka pszenna 2 szk
olej 150 ml
cukier kryształ 3/4 szk
jajka kacze 6 szt
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Porada

Można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciast czereśniowe

Czereśnie umyć, wydrylować.
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po trochę cukru - ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru dodajemy po jednym żółtku a później olej ciągle ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenie wymieszać. Dodać delikatnie do ciasta i wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć do papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Na cieście ułożyć owoce - nie trzeba ich dociskać same opadną do środka.
Ciasto piec ok. 45 min. Najlepiej sprawdzić czy jest wilgotne patyczkiem (do tzw.suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.09.2016 14:40
super przepis
Ela15 01.08.2016 12:04
fajny przepis
Lis 03.07.2016 13:33
Mogą być zwykłe jajka, chociaż na kaczych jakoś taki i ładniejszy kolor ciasta jest - bardziej żółty i tak trochę ładniej wyrasta:) Dziękuję wszystkim za komentarze:)
Wafelek2601 03.07.2016 12:44
super ciacho
dodi 03.07.2016 11:54
bardzo apetyczne
pestka 03.07.2016 00:06
smaczny deser
smerfetka79 03.07.2016 00:01
a cy te jaja kacze to w jakimś specjalnym celu? poza kolorem? można zastąpić zwykłymi.
smerfetka79 02.07.2016 23:59
o nie robiłam żadnego z czeresniami
Renata9 02.07.2016 21:15
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak