Szybkie chruściki karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • mleko

    1 szkl
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • jajko

    2 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlać mleko, jajka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól i zmiksować. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować, odłożyć 15 minut aby odpoczęło. We frytkownicy lub w garnku rozgrzać olej do 195ºC. Foremkę na drucie zanurzyć na kilka minut w gorącym oleju, Włożyć do ciasta do 2/3 wysokości i z powrotem włożyć do oleju, smażyć na jasno złoty kolor. ( Ciasteczka w tłuszczu same odkleją się od foremki ) Usmażone chruściki wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 21.02.2014 20:44
Wyglądają wspaniale.
olkaaa 09.02.2013 17:41
bardzo fajne
romanrafal 09.02.2013 09:22
śliczne i pyszne
miroslawa 08.02.2013 05:12
pomysłowe kwiatki
Granita 08.02.2013 00:43
Ale oryginalny,niecodzienny kształt-jak na faworki:)
Adamorek 07.02.2013 23:57
ale śliczne
Habibi 07.02.2013 23:40
A ja gdzieś mam taką foremkę w kształcie motylka -dawno o niej zapomniałam ;)
polly66 07.02.2013 23:32
ale śliczne kwiatki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat