Szybkie bułeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zimnego masła

    10 dag
  • mąki pszennej

    40 dag
  • proszku do pieczenia

    3 łyżeczki
  • soli

    0,5 łyżeczki
  • cukru

    10 dag
  • rodzynki

    na \"oko\"
  • jajka

    2 szt.
  • mleko

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło z masłem, konfiturą lub bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 29.05.2011 11:27
pyszności
Tosia_8 14.05.2011 08:33
Zapowiada się smakowicie
Barbara55 17.04.2011 16:33
super
alaaa 15.04.2011 21:49
pycha
Aida 13.04.2011 12:23
wyjdą! mi wyszły za pierwszym razem :)
aranka 13.04.2011 12:07
koniecznie musze spróbowac,ciekawe czy wyjda:-))
Aida 02.02.2011 09:51
naprawdę zachęcam, jest szybko i pysznie :)
Babciagramolka 31.01.2011 17:10
Poogladam sobie z daleka bo sama się nie odważę
Mati13 12.01.2011 17:24
na pewno smaczne:)
Koper 05.11.2010 08:12
Bardzo fajne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat