Szybki sos z mielonego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dag
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • cebula

    1/2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić zmiażdżony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać mięso odrywając drobne kawałki widelcem. Mięso przemieszać i obsmażyć. Podlać wodą albo bulionem. Dodać liść laurowy
Z mąki i tłuszczu zrobić jasną zasmażkę i dodać do mięsa. Energicznie wymieszać i dodać drobno pokrojoną cebulę i szczyptę majeranku . Doprawić do smaku i razem zagotować.
Sos można podawać np do kaszy.
Do sosu można zrobić ciemniejszą zasmażkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 23.06.2017 12:00
ciekawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat