Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki sos boloński

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula 1 duża
czosnek 2-3 ząbki
mąka 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
ketchup 3 łyżeczki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
cukier szypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki sos boloński

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę (ewentualnie przepuścić czosnek przez praskę) i przesmażyć do zeszklenia w garnku na rozgrzanym oleju. Można do smażenia również dodać łyżkę masła.
Krok 1 - Szybki sos boloński foto
2
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać mięso mielone. Smażyć, aż nabierze białego koloru, doprawić solą i pieprzem, dolać ok. szklankę wody.
Krok 2 - Szybki sos boloński foto
3
W miseczce zmieszać ze sobą mąkę, koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier na pastę, następnie dolać pół szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dobrze rozmieszać.
Krok 3 - Szybki sos boloński foto
4
Dolać zawartość miseczki do garnka i dokładnie wymieszać. Na tym etapie najlepiej dostosować gęstość sosu do własnych upodobań. Jeśli będzie za gęsty - dolać wody, jeśli zbyt rzadki, ponownie zmieszać mąkę, koncentrat itd.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 4 - Szybki sos boloński foto
5
Serwować na gorąco z makaronem, można również posypać startym parmezanem.
Smacznego! :)

(Jest to szybki sos, ponieważ tradycyjny sos boloński powinien się gotować przez kilka godzin :))
Krok 5 - Szybki sos boloński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.12.2013 18:58
przydatny przepis
Motorek 29.10.2013 07:35
mój ulubiony
Bernadeta1 28.10.2013 11:37
bardzo smaczny sos
Ania321 27.10.2013 14:46
smaczny sosik :)
Sylwia26 27.10.2013 14:10
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak