Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki pszenny chlebek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
woda 0,3 l
drożdże świeże 20 g
sól 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki pszenny chlebek

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić z letnią wodą
Krok 1 - Szybki pszenny chlebek  foto
2
połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Zagniatamy ok. 10-15 minut aby ciasto bylo jednolite i nie przyklejało się do dłoni - można delikatnie podsypywać mąką lub podlewać wodą jeśli konsystencja cista jest nieodpowiednia
Krok 2 - Szybki pszenny chlebek  foto
3
Przekładamy ciasto do miski i odkładamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. po tym czasie uderzamy kilkakrotnie pięścią w ciasto aby je odgazować a następnie wkładamy do formy lub sami kształtujemy dowolnie bochenek.
Krok 3 - Szybki pszenny chlebek  foto
4
Po 30-45 minutach wkładamy formę lub blachę z bochenkiem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy ok 30 minut aż do zrumienienia się górnej powierzchni chleba.
Krok 4 - Szybki pszenny chlebek  foto
5
Po upieczeniu koniecznie wyciągamy z formy ,ponieważ chleb zostawiony w formie spoci się i będzie mokry. Nie podajemy na ciepło - odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 5 - Szybki pszenny chlebek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 01.12.2014 22:03
pyszny chlebek,fajny przepis,zabieram
Bernadeta1 01.12.2014 14:09
super taki domowy chlebek
Pietruszka 01.12.2014 11:24
fajny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak