szybki przepis na keczup domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • pomidory

    3 kg
  • cebula

    3-4 sztuki

Przyprawy

  • Ziele angielskie mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1 sztuk
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • czosnek

    1 główka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta

Dodatki

  • olej

    2 łyżki
  • ocet winny czerwony

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - szybki przepis na keczup domowy foto
Do przygotowania keczupu przeznaczam pomidory odmiany malinowa. Ale mogą to być wszystkie odmiany. Pomidory sparzamy ściągamy skórkę.Przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Umieszczamy w dużym garnku.
Krok 2 - szybki przepis na keczup domowy foto
Dodajemy sparzoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Po około 10-15 minut odlewamy nadmiar soku. Dodajemy papryczkę chili, i nadal gotujemy do momentu rozgotowania pomidorów i cebuli. Trwa to około 1 godz. od momentu zagotowania.
Krok 3 - szybki przepis na keczup domowy foto
Blenderem miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki, sól , cukier. Dusimy całość około 30 minut do momentu aż całość zgęstnieje (keczup zaczyna wtedy pryskać). Odstawić , dodać olej, ocet i czosnek (obieramy główkę na pojedyncze ząbki). Po 15 minutach wyjmujemy czosnek.
Krok 4 - szybki przepis na keczup domowy foto
Zagotowujemy ponownie całość, zmniejszamy na minimum moc palnika i przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków.
Krok 5 - szybki przepis na keczup domowy foto
Zakręcamy. Na 10 minut odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
miodunka
1. Najlepsze na keczup są pomidory odmiany "malinowy". 2. Jeżeli masz więcej czasu, pomidory można pozbawić gniazd nasiennych lub keczup przetrzeć przez sito. 3. Jeżeli keczup będą jeść dzieci nie dodawać papryczki chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 26.03.2015 07:19
domowy najlepszy
gacopierz23 24.02.2015 15:39
domowy najlepszy i najzdrowszy
Asik32 16.01.2015 10:22
bardzo smaczny:) z pewnością takim ketchupem bym posmarowała swoją kanapkę:)
cooked 30.12.2014 18:40
trzeba spróbować!
mirosława4 30.12.2014 18:07
taki domowy najlepszy
IwonaDD 30.12.2014 17:03
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat