Przepis i sposób przygotowania na: Szybki placek z truskawkami
1. Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką - masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki, żeby stężała.
2. Truskawki opłukać, odsączyć, usunąć szypułki, a owoce pokroić na ćwiartki.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z proszkiem do pieczenia - uwaga, bo rośnie!
4. Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać, żeby składniki lekko się połączyły (tak, jak przy robieniu muffinek).
5. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i przelać ciasto do formy (moja 25x35, ale może być nieco mniejsza a ciasto będzie wyższe).
6. Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.