Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki Pijak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier 1/2 szklanki
mak 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 2/3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
herbata 1/3 szklanki
rum 3 łyżki
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
polewa czekoladowa
masło 200 g
herbatniki 2-3 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki Pijak

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier i ubijać dalej do sztywnej i szklistej masy po czym dodać 3 żółtka. Ubić do w miarę jednolitej, również sztywnej masy. Wtedy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając (najlepiej już ręcznie drewnianą łyżką) dodać mak i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.
Budynie ugotować w mleku wg przepisu, ale w mniejszej ilości mleka (3 a nie 4 szklanki). Ostudzić. Gdy ostygnie, masło rozbić na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu i wymieszać do jednolitej masy.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem. Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak