Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 -
cukier
1/2 szklanki -
mak
1/2 szklanki -
wiórki kokosowe
2/3 szklanki -
mąka pszenna
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
herbata
1/3 szklanki -
rum
3 łyżki -
budyń waniliowy
2 opakowania -
mleko
3 szklanki -
polewa czekoladowa
-
masło
200 g -
herbatniki
2-3 paczki
Przepis i sposób przygotowania Szybki Pijak
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.
Budynie ugotować w mleku wg przepisu, ale w mniejszej ilości mleka (3 a nie 4 szklanki). Ostudzić. Gdy ostygnie, masło rozbić na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu i wymieszać do jednolitej masy.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem. Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny
Komentarze (0)