Szybki Pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mak

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • herbata

    1/3 szklanki
  • rum

    3 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    3 szklanki
  • polewa czekoladowa

  • masło

    200 g
  • herbatniki

    2-3 paczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier i ubijać dalej do sztywnej i szklistej masy po czym dodać 3 żółtka. Ubić do w miarę jednolitej, również sztywnej masy. Wtedy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając (najlepiej już ręcznie drewnianą łyżką) dodać mak i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na średnią blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180˚C.
Budynie ugotować w mleku wg przepisu, ale w mniejszej ilości mleka (3 a nie 4 szklanki). Ostudzić. Gdy ostygnie, masło rozbić na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu i wymieszać do jednolitej masy.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Przestudzoną herbatę połączyć z alkoholem. Pędzelkiem namoczyć wszystkie herbatniki, najlepiej z dwóch stron. Przykryć nimi krem i wtedy polukrować je polewą czekoladową.
Placek wstawić do lodówki na 2 godziny

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat