Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki makowiec z bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 15 dag
smalec 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 5 łyżek

Pozostałe składniki

wiórki kokosowe 5 łyżek
masa makowa 1 puszka/ z bakaliami
cukier 15 dag
białko 5 szt
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki makowiec z bezą

Wykonanie:
Margarynę posiekać ze smalcem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Wyrobić kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Foremkę o wymiarach 20x30 cm wysmarować tłuszczem i posypać wiórkami. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, przenieść do przygotowanej formy i posmarować masą makową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywno, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać , wyłożyć na placek i dopiec przez następne 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 20.11.2016 20:12
smaczne ciasto
Beatris 20.11.2016 16:29
Wygląda przepysznie, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Janina 20.11.2016 15:23
Fajny przepis;))
agnieszka214 20.11.2016 14:56
Smak świat pyszne
Edith85 20.11.2016 13:56
Uwielbiam
Patrycja33 20.11.2016 13:56
pycha ciacho :-)
olkaaa 20.11.2016 12:31
wygląda smakowicie
mysza75 20.11.2016 11:47
bardzo fajny makowiec
gusia1000 20.11.2016 00:16
Bardzo dobry.
ilka01 19.11.2016 21:37
super ciasto
magdow 19.11.2016 20:37
super przepis !
kd045 19.11.2016 20:29
smakowity pomysł ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak