Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula dymka

    2 szt
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować z kurkumą na sypko. Następnie dobrze odsączyć, odcisnąć z resztek wody i odstawić. W międzyczasie pokroić kurczaka na kawałki, wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, paprykę pokroić w paseczki, chilli drobno posiekać, dymki pokroić drobno (trochę zielonej części odłożyć na potem).
Olej słonecznikowy rozgrzać w woku. Włożyć kurczaka z marynatą, smażyć szybko na dużym ogniu aż się zrumieni. Dodać paprykę, dymki, chili i smażyć 2 minuty. Następnie porcjami wsypywać ryż cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę, wymieszać, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, smażyć 2 minuty. Gotowe. Na miseczkach posypać zieloną częścią dymki. I co trudne?

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 15.06.2012 21:42
na pewno smacZny
daria2911 09.04.2012 10:31
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat