Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
1 kilogram -
boczek wędzony
300 gramów -
kiełbasa
500 gramów -
cebula
2 sztuki -
ziele angielskie
3 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
przecier pomidorowy
1 łyżka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Szybki bigos ze słodkiej kapusty
Kapustę opłukać i poszatkować. Przełożyć do garnka i uzupełnić wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować do miękkości.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Smażyć aż cebula się zeszkli.
Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę, dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Mieszamy z kapustą, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, aby kapusta przeszła przyprawami.
Komentarze (3)