Szybki bigos ze słodkiej kapusty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    300 gramów
  • kiełbasa

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać i poszatkować. Przełożyć do garnka i uzupełnić wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować do miękkości.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Smażyć aż cebula się zeszkli.

Z ugotowanej kapusty odlewamy wodę, dodajemy przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Mieszamy z kapustą, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, aby kapusta przeszła przyprawami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena Rysińska 24.02.2015 06:59
Aż się prosi, żeby zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat