Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 plaster -
pomidory krojone
1 puszka -
śmietana 30%
100 mililitrów -
szynak wędzona plastry
150 grmów -
mozarella
120 gramów -
szczypiorek- cienki-pokrojony
4 łyżki -
bazylia świeża
5 liści -
masło do wysmarowania naczynia
1 łyżeczka -
mąka do podsypania ciasta
1 łyzka -
mozarella tarta
1-2 łyzki -
papryka czerwona
0,50 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
jajko
4 duże
Przepis i sposób przygotowania Szybka tarta z mozarellą
2. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
3. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Wyrównać brzegi , nakłuć widelcem spód tarty. Odstawić do lodówki .
4. Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem .
5.Na cieście ułożyć plasterki szynki, pokrojona mozzarellę, posypać szczypiorkiem
6. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę.
7. Paprykę i pomidory rozłożyć , posypać tartą mozzarellą .
8 Zalać jajkami ze śmietaną.posypać listkami bazylii.
9.Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut .
Komentarze (36)
Załaduj więcej komentarzy (26)