Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka grochówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
ziemniaki 5 szt.
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
groch 1/2 (połówki) łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka grochówka

Groch przesypujemy do garnka, zalewamy 1,5 l. wody, dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 godzin, aż groch się rozgotuje od czasu do czasu dolewając wody. Gdy groch się rozpuści dolewamy reszte wody, dodajemy pokrojone w kostkę marchewke i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Cebulę smażymy na oleju aż nabierze złotego kolorku. Śmietane rozkłócamy z mąką, rozcieńczamy chochelką wrzącej zupy i wlewamy do wywaru. Mieszamy i przyprawiamy wedle uznania. Na koniec dodajemy cebulkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 25.11.2012 21:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak