Szybka bigosowa kapusta

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Do kapusty wykorzystałam resztki z lodówki, dodałam sporo grzybów i zrobiłam zasmażkę. Była smaczna.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bigos

  • kapusta kiszona

    4 kilogramów
  • łopatka wieprzowa

    50 dag
  • kiełbasa

    50 dag
  • wędlina

    50 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    12 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    8 sztuk
  • pieprz

    12 sztuk
  • jabłko

    1 sztuka
  • papryka mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i trochę solimy. Chwile gotujemy i dodajemy pokrojone mięso. Dodajemy też obrane i drobno pokrojone albo starte jabłko. Grzyby zalewamy na ok 10 min gorącą wodą a następnie płuczemy i dodajemy do garnka(można je pokroić). Kiełbasę kroimy( można podsmażyć) i razem z okrawkami dodajemy do kapusty.

Cebulę drobno kroimy(można dowolnie), wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażamy, dodajemy mąkę i robimy lekko rumiana zasmażkę którą dodajemy do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku(moja kapusta była bardzo kwaśna i dodałam trochę miodu) i gotujemy do miękkości.

Sprawdzamy by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat