Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka bigosowa kapusta

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Do kapusty wykorzystałam resztki z lodówki, dodałam sporo grzybów i zrobiłam zasmażkę. Była smaczna.

Składniki:

Bigos

kapusta kiszona 4 kilogramów
łopatka wieprzowa 50 dag
kiełbasa 50 dag
wędlina 50 dag
cebula 2 sztuki
grzyby suszone 12 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 8 sztuk
pieprz 12 sztuk
jabłko 1 sztuka
papryka mielona 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
smalec 1 łyżka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka bigosowa kapusta

Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i trochę solimy. Chwile gotujemy i dodajemy pokrojone mięso. Dodajemy też obrane i drobno pokrojone albo starte jabłko. Grzyby zalewamy na ok 10 min gorącą wodą a następnie płuczemy i dodajemy do garnka(można je pokroić). Kiełbasę kroimy( można podsmażyć) i razem z okrawkami dodajemy do kapusty.

Cebulę drobno kroimy(można dowolnie), wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażamy, dodajemy mąkę i robimy lekko rumiana zasmażkę którą dodajemy do kapusty.

Mieszamy, doprawiamy do smaku(moja kapusta była bardzo kwaśna i dodałam trochę miodu) i gotujemy do miękkości.

Sprawdzamy by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak