Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie ziemniaki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10-12 szt (równej wielkości)
masło 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
parmezan starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie ziemniaki

Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki.
Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:04
bardzo chętnie bym zjadła :)
ben-ka 01.12.2014 09:02
Mnie by smakowały,bardzo apetycznie wyglądają.
kasiaw 30.11.2014 16:14
chętnie spróbuję
Magda60 30.11.2014 16:00
bardzo dobre
IwonaDD 30.11.2014 15:56
świetne ziemniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak