Szwedzkie podpłomyki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • mąka żytnia

    100 g
  • mleko

    250 ml
  • masło

    50 g
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • miód

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku roztapiamy masło z mlekiem.Do miski wsypujemy mąki, dodajemy miód, sól i letnie mleko.Wyrabiamy elastyczne ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 równych części i rozwałkujemy na cienkie placki.Każdy placek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Podpłomyki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. z sałatką i sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 11.03.2017 17:49
bardzo fajne
Futka 10.03.2017 21:48
Bardzo lubię :) Pycha! :)
wwwiolka 10.03.2017 19:38
Bardzo fajny przepis.
Edith85 10.03.2017 18:59
Przydatny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat