Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie klopsiki z boczkiem wędzonym
Na dużej patelni podgrzej masło z olejem, a następnie włóż pulpeciki i smaż na dużym ogniu 6 minut od czasu do czasu mieszając, aż zarumieni się ze wszystkich stron.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, po czym dodaj oba składniki wraz z żurawiną, 2 łyżki koperku i bulionem do pulpecików. Zagotuj, cały czas mieszając, a potem przykryj i duś 5 minut na średnim ogniu. Następnie odkryj potrawę i gotuj kolejne 5 minut, aż klopsiki będą uduszone i prawie cały płyn wyparuje.
Sos stopniowo wymieszaj z kwaśną śmietaną i pozostałym koprem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec ostrożnie podgrzej całość, aż sos będzie gorący. Danie możesz podać z udekorowanymi gałązkami świeżego koperku.