Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie klopsiki z boczkiem wędzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 100 gram
cebula biała 1 sztuka
mielona wieprzowina 450 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 gram
koperek 4 łyżki
sól do smaku
masło roślinne 15 gram
olej do smażenia 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
bulion drobiowy 150 ml
żurawina 3 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
kwaśna śmietana 150 ml
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie klopsiki z boczkiem wędzonym

drobno pokrój boczek z wyciętą skórką oraz cebulę i przełóż do dużej miski. Dodaj mięso mielone, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego Prymat oraz sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj. Ulep z mięsnej masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Na dużej patelni podgrzej masło z olejem, a następnie włóż pulpeciki i smaż na dużym ogniu 6 minut od czasu do czasu mieszając, aż zarumieni się ze wszystkich stron.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok, po czym dodaj oba składniki wraz z żurawiną, 2 łyżki koperku i bulionem do pulpecików. Zagotuj, cały czas mieszając, a potem przykryj i duś 5 minut na średnim ogniu. Następnie odkryj potrawę i gotuj kolejne 5 minut, aż klopsiki będą uduszone i prawie cały płyn wyparuje.
Sos stopniowo wymieszaj z kwaśną śmietaną i pozostałym koprem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec ostrożnie podgrzej całość, aż sos będzie gorący. Danie możesz podać z udekorowanymi gałązkami świeżego koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak