Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzki pasztet marchwiowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 3 szt./duże
cebula biała 1 szt
seler 1/4 szt
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
ziemniaki 3 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
majeranek do smaku
chili do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzki pasztet marchwiowy

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Marchew i seler obrać, pokroić w kostkę i ugotować w jednej szklance wody przez 15 minut.
Krok 1 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto
2
Formę nasmarować masłem z roztartym czosnkiem, ułożyć marchew z selerem, posypać bułką tartą, pokrojoną cebulą i przyprawami.
Krok 2 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto
3
Z mąki i masła zrobić zasmażkę.
Krok 3 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto
4
Następnie rozrobić wodę z gotowania marchewki, wymieszać na gładko i zalać farsz warzywny.
Krok 4 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto
5
Ziemniaki zetrzeć, wyłożyć na powierzchnię pasztetu marchwiowego i posolić.
Krok 5 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto
6
Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
Krok 6 - Szwedzki pasztet marchwiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 06.11.2014 20:44
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak