Szwedzki letni tort truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • krem waniliowy

  • żółtka

    2 sztuki
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • wanilia

    1 laska
  • Dodatki:

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • truskawki

    750 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Zaczynamy od przygotowania kremu waniliowego. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Rondelek stawiamy na maleńkim ogniu i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić do zagotowania kremu!) Gęsty krem przekładamy do chłodnej miski, przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać kremu- dzięki temu nie powstanie na nim twarda skorupka). Jak krem ostygnie, to miskę wstawiamy do lodówki. Krem waniliowy musi być dobrze schłodzony- najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Krok 2 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Teraz czas na zrobienie biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie bardzo puszysta, dodajemy kisiel zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, ale już bez ubijania, mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy to tortownicy, z dnem wysmarowanym masłem, (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Krok 3 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 1/3 śmietany mieszamy ze schłodzonym kremem waniliowym.
½ kg truskawek kroimy na plasterki.
Krok 4 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Krok 5 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
. Spód kładziemy na talerzu lub paterze, wykładamy połowę kremu waniliowego i połowę pokrojonych truskawek (bardziej przy brzegach niż na środku), przykrywamy drugim blatem, kładziemy resztę kremu i pokrojonych truskawek i przykrywamy wierzchem biszkoptu
Krok 6 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Robimy czapę z bitej śmietany i ozdabiamy truskawkami (część możemy pokroić, część zostawić w całości, nawet z szypułkami :-)
Krok 7 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
Szwedzki letni tort truskawkowy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 05.08.2012 20:31
wygląda przepysznie
barbarella 27.05.2012 14:59
wow, idealny na upaly

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat