Szwedzka sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie marynowane

    3
  • fasola czerwona z puszki

    2
  • ogórki kiszone

    3
  • ziemniaki

    3-4
  • majonez

    4-5 łyżek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Delikatnie dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Szalotki bardzo drobno kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą jednak uważajmy, bo ogórki jak i śledzie są już dość słone. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 06.10.2017 12:07
Na pewno pyszna. :)
KORAL 05.10.2017 16:29
Pyszna, uwielbiam to połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat