Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
7 g świeżych drożdży
375 ml mleka
szczypta soli
200 g cukru
50 g masła
800 g mąki
400 g jagód
skórka otarta i sok z
1/2 pomarańczy
75 g cukru
jajko 2 szt.
kardamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera

Kroki postępowania

1
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Odstaw na bok. W tym czasie ubij jajka ze szczyptą soli dodaj mleko z drożdżami, kardamon, cukier, stopione masło, oraz 500g maki.
Krok 1 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
2
Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką balonową lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodaj kolejne 300g maki i też dokładnie wymieszaj.
Krok 2 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
3
Zbierz ciasto oprószonymi mąką rękami na środek miski, uformuj zgrabna kulę i przykryj wszystko ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
4
Teraz przygotuj nadzienie: jagody posypać cukrem, skórką otartą z połówki pomarańczy i zalać sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Za pomocą widelca nieco je rozgnieć i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Krok 4 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
5
Kiedy ciasto już wyrośnie, na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj ciasto mniej więcej do wielkości kartki papieru A4. Rozłóż na nim równomiernie przygotowane nadzienie odcedzając je nieco z soku za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 5 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
6
Zroluj ciasto
Krok 6 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
7
i pokrój na 8 równych części. Przełóż je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Pomaluj resztką soku z nadzienia i posyp cukrem trzcinowym. Potem zwilż czystą ściereczkę i przykryj bułeczki na około 15 minut aż nieco wyrosną. Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ja posypałam je dodatkowo kruszonką.
Krok 7 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
8
Podawaj ze szklanką mleka,świetne też do kawy.
Krok 8 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto
9
Przepis pochodzi z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”
Krok 9 - Szwedzka jagodzianka wg Jamiego Olivera foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 18.09.2013 19:37
wow! wygląda bajecznie:)
Renata9 18.09.2013 14:45
pyszna jagodzianka
babeczka007 18.09.2013 14:26
ślicznie wygląda :)
sylwia_mc 18.09.2013 14:25
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak