Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwarcwaldzkie szparagi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 18 szt
szynka szwarcwaldzka 9 plastry
ser gruyere 2 łyżka
mozzarella 10 dag
cukier 1 łyżeczka
masło
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szwarcwaldzkie szparagi

Kroki postępowania

1
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, myjemy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru, gotujemy 2 minuty, studzimy.
Krok 1 - Szwarcwaldzkie szparagi foto
2
Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół i zawijamy w nią podgotowane szparagi. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.
Krok 2 - Szwarcwaldzkie szparagi foto
3
Posypujemy pokrojoną w paseczki mozzarellą i serem gruyere oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Szwarcwaldzkie szparagi foto
4
Zapiekamy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Szwarcwaldzkie szparagi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.05.2015 08:06
ale smaczna uczta
kate.500 21.10.2012 22:27
pycha
pacpaw 24.05.2012 21:28
dziś u mnie też w szwarcwaldzkiej były. tylko grillowane i z wędzonym serem twarogowym, ale też pyszne! podobnie jak Twoje.
Beatris 24.05.2012 11:10
Ja również mam na nie ochotę.
Sroczka 23.05.2012 23:10
Uwielbiam szparagi. Tak przygotowanych też z chęcią bym skosztowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak