Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 60 dkg
cebula biała 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
czosnek 5 ząbków
olej rzepakowy
whisky 50 g
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM

Kroki postępowania

1
Karkówkę wymyć, pokroić w plastry, cebulę obrać
Krok 1 - SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM foto
2
Wszystkie przyprawy w tównych częściach wymieszać ze sobą, dodać pół szklanki oleju i rozdrobniony czosnek. Tak przygotowana marynata natrzeć mięso ,i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzac patelnię i wrzucićna nia kawałki mięsa.
Krok 2 - SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM foto
3
Podsmażyć z każdej strony, następnie dodać pokrojona w półksiężyce cebulę, Dusic pod przykryciem do momentu, aż cebulka zrobi się miękka.
Krok 3 - SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM foto
4
Dodać kieliszeczek whisky, chwilę poddusić, po czym zalać mięso wodą i dusić do czasu aż mięsko zrobi sie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozbełtać 1 łyżkę mąki, wlać to do gotującego się sosu by trochę zgęstniał. W razie potrzeby doprawić do smaku
Krok 4 - SZTUKA MIĘSA W SOSIE WŁASNYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 28.09.2015 23:04
wygląda cudownie
mysza620 28.09.2015 12:31
Domowe obiadki są najlepsze
Aleksandra/Olcia 28.09.2015 10:19
tak jak lubię,domowy obiadek mniam
zabcia117 28.09.2015 05:05
Pychotka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak