Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztufada wołowa w dzikim sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
słonina 10 dag
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
seler 0,5 szt
masło 2 łyżeczki
marchew 1 szt
olej 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
jagody 3 łyżki
cząber do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sztufada wołowa w dzikim sosie

Słoninę pokroić w słupki,włożyć na 20 minut do zamrażalnika.Czosnek obrać,rozgnieść.Mięso umyć,osuszyć,lekko rozbić z wierzchu.Naszpikować słoniną,natrzeć czosnkiem,oprószyć solą,pieprzem i cząbrem.Seler,cebulę i marchew obrać,umyć,osuszyć,pokroić na kawałki.Olej i masło rozgrzać w brytfannie.Włożyć mięso,zrumienić,podlać winem i kilkoma łyżkami wody.Dodać warzywa,dusić 1,5 godziny.W razie potrzeby podlewać wodą.Mięso przełożyć na talerz,trzymać w cieple.Sos z duszenia zmiksować razem z jagodami,przyprawić pieprzem.Mięso pokroić w plastry,podawać z sosem i makaronem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 05.06.2011 09:22
super
magical66 30.03.2011 12:21
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak