Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztufada po podlasku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
słonina 50 g
marchew 1 szt
cebula biała 1 szt
wódka 25 ml
smalec 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sztufada po podlasku

1. Kawałek mięsa zrazowego naszpikować grubo pokrajaną słoniną i włożyć na rozpalony w rondlu tłuszcz. Obracać mięso na wszystkie strony, trzymając rondel na silnym ogniu, aby dobrze wkoło je zrumienić.
2. Gdy już się dobrze zrumieni, dodać pokrajaną marchew, cebulę, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy oraz białe wino lub trochę czystej wódki. Przykryć pokrywą i dusić na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin.
3. Ogień musi być tak mały, żeby mięso ledwie się gotowało.
4. Przed wydaniem obsypać pieczeń mąką, obrócić kilka razy w sosie, aby zgęstniał, po czym wyłożyć na półmisek i zaraz polać sosem przecedzonym przez rzadkie sito.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 07.03.2011 08:25
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak