Szprotki gotowane w pikantnym wywarze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szprotki

    500 gr
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • papryczka chili

    1 szt
  • czosnek

    3-5 ząbki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szprotki gotowane w pikantnym wywarze foto
1.Szprotki oczyścić ( uciąć głowę, wyciągnąć wnętrzności i usunąć szkielet), następnie opłukać pod bierzącą wodą.
Krok 2 - Szprotki gotowane w pikantnym wywarze foto
2.Do szerokiej patelni włożyć czosnek, papryczkę chili, pęczek pietruszki, odrobinę soli, zalać wodą - gotować wywar około 15 minut, następnie usunąć pietruszkę.
Krok 3 - Szprotki gotowane w pikantnym wywarze foto
3.Do wywaru włożyć oczyszczone szprotki i gotować je około 2-5 minut. Ugotowane mięso ryby poznasz po kolorze, ze srebrnego zamieni się w białe, trwa to bardzo krótko.
Krok 4 - Szprotki gotowane w pikantnym wywarze foto
4.Odcedzić szprotki z wywaru, polać olejem z oliwek extra vergin i posypać szczyptą pieprzu. Podawać dowolnie z ziemniakami czy warzywami, jak kto lubi.
Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 16.11.2013 20:38
Idealna przekąska
Jastinka 28.10.2013 21:27
ciekawy pomysł
fotoviderek 05.10.2013 14:16
Świetne szprotki :)
gosia56 28.08.2013 09:35
napewno pyszne
Anna133 11.08.2013 08:06
znakomite danie
olkaaa 07.08.2013 07:46
ciekawy przepis
goofy9 03.06.2013 13:50
wyglądają super
caralajna 15.05.2013 17:49
ze szprotkami trochę pracy pewnie jest, ale na pewno warto, bo to smaczne rybki są :)
idealme 27.04.2013 11:48
ale pyszne palce lizać!
Magda24 26.04.2013 20:59
tak smacznie podane, to na pewno bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat