Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt
szpinak siekany 400 g
ziemniak 4 szt
mąka panierka
pieprz do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
żółty ser 1 plaster
masło 3 łyżka
ziarenka smaku do smaku
olej do smażenia
dorsz 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami

Kroki postępowania

1
Tusze z dorsza rozmrażamy - ja to robię w plastikowej torbie, którą wkładam do ciepłej wody.
Krok 1 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
2
Zaprawiamy mięso solą (z tą solą w tym wypadku to bym nie przesadzała, bo jak wiadomo dorsz to ryba słonowodna i nie po to całe życie filtruje słona wodę, żeby go teraz obtaczać w soli), pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
Krok 2 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
3
Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce szczelnie przykryte lub owinięte folią (aby 'aromat' ryby nie rozniósł się na zbyt po wszystkich przechowywanych w lodówce produktach).
Krok 3 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
4
Po 'leżakowaniu' ryba ląduje w mące, w której skrupulatnie ją obtaczamy.
Krok 4 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
5
W międzyczasie gotujemy solone krążki ziemniaczane lub całe ziemniaki - jak kto woli.
Krok 5 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
6
Panierowany w mące dorsz ląduje na patelni. Smażymy do nabrania brązowawego koloru.
Krok 6 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
7
Szpinak rozdrabniamy, siekamy i chwile pozostawiamy do rozmrożenia.
Krok 7 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
8
Paprykę skrawamy w cienkie paseczki.
Krok 8 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
9
Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, ziarenka smaku, pieprz, sól, plaster żółtego sera i dalej smażymy do uzyskania bardziej zwartej konsystencji.
Krok 9 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto
10
Podajemy z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Smacznego!
Krok 10 - Szpinakowe tuszki z dorsza a la Kami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 01.03.2013 23:06
przepisik rewelacja
kate.500 22.02.2013 16:13
pycha
agogo2 17.01.2013 22:46
dobre
agogo2 17.01.2013 22:46
dobre
AURELKA 16.01.2013 12:21
pycha
Renata22 16.01.2013 11:09
ale to pomysłowe;)
Beata23 14.01.2013 10:00
super danie
Emiliozo 12.01.2013 11:07
pyszne
pestka 26.12.2012 00:13
smakowite
Dorian 15.12.2012 23:06
smaczne
Katarzyna59 08.12.2012 15:54
smaczne
Ada-Gaba 07.12.2012 07:22
podoba mi się ten przepis
Poison1988 04.12.2012 20:01
wyglądają obłędnie!
traktorek 28.11.2012 20:25
piękne
Anna169Hosz 24.11.2012 21:45
Apetycznie wyglądają.
AURELKA 24.11.2012 19:51
obłędne :)
anulka69 23.11.2012 13:29
smaczne
MartaKarasia90 20.11.2012 22:56
mm smakowite ;)
Bernadeta1 20.11.2012 18:48
świetny przepis i bardzo apetycznie wygląda
ziutula
ziutula 20.11.2012 17:33
pomysłowo i apetycznie
teresa18 19.11.2012 19:52
ciekawe
Mysiunia 19.11.2012 19:05
wyśmienity przepis :)
Sylwia26 19.11.2012 17:32
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak